Närodlat och nordiskt för att skapa nordisk matmagi
Vid Apetits egen odlingsgård i Räpi, Säkylä, har långsiktig forsknings- och utvecklingsarbete bedrivits för att utveckla finsk frilandsodling i över 70 år. Räpi gården är involverad i forskningssamarbeten som undersöker metoder för att förbättra jordens bördighet. Förbättringen av jordens bördighet främjar markhälsan och möjliggör hållbara odlingsmetoder. Förhoppningen är att information från studierna kommer att hjälpa till att hitta praktiska metoder för att inte bara förbättra jordens bördighet utan även minska näringsutsläppen i vattendrag och främja kolinlagring.
Resultaten av forskningen vid Räpi gård används för att utveckla Apetits ansvarsfulla odlingsmetod, som alla Apetits odlare är engagerade i. Den ansvarsfulla odlingsmetoden används för att hantera växtspecifika odlingsinstruktioner, kvalité och produktsäkerhet samt andra faktorer. Till exempel används växtskyddsåtgärder endast när det är nödvändigt och med noggrant övervägande. Räpi gården spelar en nyckelroll i Apetits ansvarsfulla odlingsmetod.
Utveckling av odling och kontraktsodling
Vi kommer att främja hållbara odlingsmetoder i utvalda forskningsprojekt och vår egna utvecklingsinsatser med målet att främja naturlig jordbördighet och kolodling.
• Vi kommer att utöka vår befintliga odlingsmetoder som förbättrar naturlig jordbördighet och främjar kolodling samt utveckla nya odlingsmetoder för detta ändamål.
• Vi kommer att utbilda våra kontraktsodlare (100 %) i metoder som förbättrar naturlig jordbördighet.
Klimatpåverkan av verksamheten
Vi kommer systematiskt att minska klimatpåverkan från vår verksamhet.
•Vi kommer att minska vår direkta CO2-utsläpp med 75 %* genom att övergå till energilösningar baserade på förnybara resurser och genom att förbättra energieffektiviteten.
•Vi kommer att minska avfall vid våra anläggningar: vi kommer att utveckla vår materialeffektivitet och främja återvinning och återanvändning av sidoströmmar.
Vi har vindkraft vid produktionsanläggningarna.
Vi kommer att öka återvinningsgraden av förpackningsmaterialet i Apetits produkter som säljs via detaljhandeln till 100 %.
Minskad bekämpningsmedelsanvändning bl.a. genom användning av morotsnät.