Apetit är ett finskt livsmedelsföretag som fokuserar på växtbaserade livsmedelsprodukter och är fast förankrat i finsk primärproduktion. Våra huvudsakliga produktgrupper är: frysta grönsaksprodukter och frysta färdigrätter, vegetabiliska oljor och rapskaka.
Apetit bygger sin verksamhet kring inhemska råvaror och hållbara metoder. Enligt vår uppfattning bör ansvar genomsyra hela verksamhetens värdekedja, från miljöns välbefinnande till människors välbefinnande.
Vi är en ansvarsfull partner och arbetsgivare.
Vi använder endast leverantörer som har undertecknat vår Supplier Code of Conduct vid direkt upphandling av råvaror för vår bearbetning.
Vi är engagerade i FN:s mål för hållbar utveckling (SDG)
Dels: SDG 12: Hållbar konsumtion och produktion, Vi kommer att fokusera särskilt på inhemska grönsaker och lokal fisk – hållbart förpackade.
SDG 13: Bekämpa klimatförändringarna, Vi kommer systematiskt att minska klimatpåverkan från vår verksamhet.
Apetit har utvecklat den Ansvarsfulla odlingsmetoden genom långsiktigt samarbete med sina kontraktsodlare.
Klimatpåverkan av mat.
Apetit fokuserar på växtbaserade livsmedelslösningar och samarbetar med både kontraktsodlare och forskare för att minska jordbrukets miljöpåverkan.
Apetit använder inte GMO (genetiskt modifierade) råvaror i sina produkter. Leverantörer är skyldiga att tillhandahålla ett certifikat eller analys på begäran.
ALLT BÖRJADE MED SOCKERBETAN
Apetits historia har sina rötter på 1930-talet. Den officiella verksamheten inleddes i Säkylä år 1950 som Västra Finlands Sockerfabrik. Resan till att bli en pionjär inom växtbaserade livsmedelslösningar har inkluderat flera olika branscher, från markarbete till plantodling.
I Satakunta hade man förberett sig på att starta en egen sockerfabrik redan på 1930-talet. Att grunda en sockerfabrik var en gemensam ansträngning för landskapen i Västra Finland, under en tid då det rådde brist på allt och återuppbyggnaden efter krigen var i full gång. Socker, kaffe och smör var några av de viktigaste livsmedlen i hemmen, och deras självförsörjningsgrad var mycket låg.
Stiftelseurkunden för Västra Finlands Sockerfabrik undertecknades den 17 mars 1950 i Loimaa. Byggnadsarbetet påbörjades snart och fabriken togs i drift år 1953. Ett år senare förvärvades Räpin gård och där startade forskning och utveckling relaterad till odling. Det kontraktsodlingssystem som fungerade för sockerbetor utvidgades snart till andra livsmedelsväxter, och en systematisk odling av utomhusgrödor inleddes. Frysning och konservering började på 1960-talet och fortsatte under varumärket Västra Socker fram till 1966, då Jalostaja tog över försäljningen av produkterna, medan Västra Socker fortsatt ansvarade för råvaror och produktion.
Sockerfabriken var en betydande arbetsgivare i regionen, för att inte tala om dess indirekta effekter för sysselsättningen. Problemet var dock säsongsberoendet. Endast en handfull människor hade arbete året runt på fabriken. Det ansågs osäkert att förlita sig på endast en gröda och en produkt.
År 1958 dök möjligheten upp att förvärva Korpivaaras verkstad. Korpivaara hade utvecklat en hydraulisk grävmaskin kallad Hydro-Master, som skulle ersätta de vajerdrivna grävmaskinerna. Verkstaden köptes i Helsingin Pitäjänmäki och flyttades till Säkylä. Hydromaster utvecklades vidare och blev Ukko-Mestari, som snabbt tog nästan hälften av marknaden för grävmaskiner. Under åren grävdes med dessa maskiner en total sträcka som motsvarade 12 varv runt jorden. Verkstadsverksamheten fortsatte inom koncernen fram till 2004, då Machinium-verksamheten avvecklades genom att sälja dess värdefullaste delar till aktörer i Finland och Japan.
Plantor till världen
År 1973 omvandlades Västra Socker Ab till Lännen Tehtaat Ab. På 1980-talet inkluderade koncernens verksamhetsområden, förutom socker och växtbaserad näring, även produktion av växtbiomassa och markarbeten. Dessutom inleddes plantodlingsverksamheten, som tog lärdom från Japan, vid sidan av sockerfabrikens forskning om plantor på 1960-talet. Med hjälp av en egen planteringsmetod genomfördes planteringsprojekt bland annat i Mellanöstern och Fjärran Östern samt i Central- och Sydamerika. Lännen Plant Systems såldes år 2005.
Lännens egen sockerverksamhet upphörde i början av 1990-talet när Lännen Tehtaat och Cultor slog samman sina krafter och bildade Sucros Ab. Lännen Tehtaat ägde 20 procent av det nya företaget, vilket än idag är Apetit Abp:s andel i Sucros.
Pionjär inom grönsaker
Lännens starka utveckling började i början av 2000-talet. År 2002 förvärvade koncernen statsägda Suomen Rehu och Avena Nordic Grain Ab, som var statens efterföljare inom spannmålslager. Till följd av tillväxten inom foderaffären och den nya spannmålshandeln fördubblades omsättningen. Expansionen fortsatte år 2005, då Mildola, en av Finlands största rapsoljepressar, köptes upp och blev en del av koncernen. Spannmålshandelsverksamheten såldes 2022.
Försäljningen av frysta produkter växte snabbt under 1990-talet. År 1995 köpte Lännen Tehtaat Ab Apetit-varumärket från Ingman. Fiskverksamheten stärktes år 2004 genom ett delägande i Kuopion Kalatukku och år 2007 genom förvärvet av Maritim Food Group. Fiskverksamheten såldes år 2017.
Apetit idag
Dagens Apetit är ett finskt företag som specialiserar sig på växtbaserade livsmedelslösningar med en stark integration till inhemsk primärproduktion. Vi baserar vår verksamhet på en unik värdekedja: vi skapar välbefinnande från grönsaker genom att erbjuda hälsosamma, välsmakande och vardagsvänliga livsmedelslösningar. Dessutom förädlar vi raps till högkvalitativa vegetabiliska oljor och rapskakor för användning i djurfoder.
Apetit har verksamhet på fyra orter i Finland: Helsingfors, Kyrkslätt, Säkylä och Pudasjärvi. Samt filial i Sverige sedan 2024. Apetits växtoljepress finns i Kyrkslätt, frysfabriken i Säkylä och pizzafabriken i Pudasjärvi.
Apetit Abp:s aktie är noterad på Nasdaq Helsingfors.