Räpi experimental farm

Räpi experimental farm

På Apetits försöksgård i Kjulo i Satakunda kommun i Finland, bidrar man aktivt till forskning kring kontraktsodling av växter. Försöksgården har 60 års erfarenhet och samarbetar med avtalsodlare, universitet och forskningsinstitut. På gården utvecklas odlingsmetoder och arter som stöttar ett hållbart ekosystem för odling.

Kontinuerlig utveckling

Räpi försöksgård har ett nära samarbete med olika sektorer. Experimentellt samarbete med Apetits avtalsodlare på deras fält, spelar en viktig roll.  Den nya kunskapen och expertisen som utvecklas på Räpi överförs till Apetits dryga 100 avtalsodlare.

Testverksamhet bidrar till att upptäcka de bästa och godaste arterna som är lämpliga att odlas utomhus och som även har de rätta egenskaperna för frysproduktion.  Försöksgården investerar i nya metoder och teknologi, såsom en kultivator som använder satellitlokalisering och optisk styrning för att kunna rensa bort ogräs så nära plantornas yta som möjligt. Dessutom har man för att undvika skadedjur testat skyddsnät för morötter. Erfarenheterna har varit positiva: skyddsnät har lång livscykel och deras användning minskar betydligt eller eliminerar helt behovet av kemiska bekämpningsmedel.

Ett fältstycke på försöksgården används för ekologisk odling. I framtiden kommer försöksgården att utveckla ekologiska odlingsmetoder för att möjliggöra ekologisk odling i industriell skala.

Den goda smaken på Apetits frysta grönsaker är ett resultat av expertodling och förstklassiga arter

Räpi försöksgård testar hela tiden nya arter för att hitta de med bäst smak, konsistens, näringsmässig kvalitet och med de rätta egenskaperna att användas som Apetits frysprodukter. Apetits produktutveckling guidar också val som relaterar till växtarter och kontraktsodling. Populariteten hos Apetit Kotimainen, ett produktsortiment med fokus på grönsaker odlade i Finland, främjar avtalsodling av nya arter i Finland.

Resultaten av forskningen på Räpi försöksgård används för att utveckla Apetits hållbara odlingsmetod som alla Apetits avtalsodlare har förbundit sig till. Den hållbara odlingsmetoden används för att hantera växtspecifika odlingsinstruktioner, kvalitet och produktsäkerhet samt övriga faktorer. Exempelvis används växtskyddsmedel endast när det är nödvändigt och efter noggrant övervägande. Räpi försöksgård spelar en viktig roll för Apetits hållbara odlingsmetod.

Räpi har en plats i Finlands odlingshistoria

Räpi försöksgårds skriftliga historia fick sin början 1156, då den var en del av Lalli-gården. Apetit har ägt Räpi sedan 1954, då gården såldes till Länsi-Suomen Sokeritehdas Oy, som hade etablerats i Säkylä under tidigt 1950-tal.

Apetits arbete påbörjades 1954 som en försöksgård för Länsi-Suomen Sokeritehdas Oy och har fortsatt oavbrutet fram till idag med Räpi som en försöksgård för Lännen Tehtaat och nu Apetit. Idag, som en av få företagsägda försöksgårdar i Finland, bidrar den till utvecklingen av jordbruksexpertisen i Satakunda.

Relaterade artiklar

Bli inspirerad av grönsaker. Här är några recept du bara måste testa!

Med grönsaker och grönsaksbaserade produkter kan du skapa vilken måltid som helst - lunch eller middag, mitt i veckan eller på veckoslutet. Ibland är det svårt att komma med nya idéer och därför delar vi gärna med oss några tips. Färggrant och läckert, en underbart röd rödbetsrisotto med krispiga veganska biffar Rödbetan är en härlig grönsak. Den innehåller mycket bra näringsämnen och den ger maten en vacker färg. Tillsammans med ärtproteinbiffarna Vegburgers Crispy bildar rödbetsrisotton en delikat vegetarisk portion. Varför göra saker svårt när man kan göra det enkelt. Vem gillar inte saftig burgare, eller hur?  Om du även vill att den skall vara vegansk så har vi produkten för dig. Vegburgers Crispy med avokado, paprika och ett riktigt gott artesan-bröd. Enkelt men gott. Köttfria “köttbullar” i tomat-mozzarella sås En god tomatsås med mozzarella och köttbullar är en klassiker. Med köttfria ”köttbullar” Veg-balls gör du en läcker vegansk version. Lätt och behändigt och garanterat gott. Smaklig måltid!